Corectia viciilor de refractie

      Viciile de refractie (hipermetropia, miopia, astigmatismul) se pot corecta cu:

– lentile aeriene (ochelari)

– lentile de contact

– chirurgical – FOARTE IMPORTANT! Interventia chirurgicala este indicata doar in momentul stabilizarii viciului de refractie.

1. Corectia hipermetropiei

1.a. cu lentile aeriene (ochelari). Corectia optica aeriana in cazul hipermetropiei se face cu lentile sferice convergente sau convexe (+). Se recomanda lentila cu valoarea dioptrica cea mai mare cu care acuitatea vizuala a pacientului este maxima. Aceasta regula se aplica persoanelor adulte.

        La copii, in functie de varsta, corectia optica sau conduita de urmat se stabileste obligatoriu de catre medicul oftalmolog in urma unor investigatii amanuntite.

       In cazul copiilor, sub varsta de 8 ani, poate fi prezent strabismul care necesita o asociere de tratamente.

1.b. cu lentile de contact. Mentionam faptul ca durata de purtare a lentilelor de contact este de la o zi pana la o luna, chiar mai mult la unii producatori. In cazul purtarii lentilelor de contact, obligatorie este igiena oculara, si respectiv, a lentilelor de contact. Sa nu uitam si complicatiile datorate portului lentilelor de contact.

         Prescrierea lentilelor de contact trebuie facuta de catre un medic oftalmolog sau un optometrist, deoarece este necesara determinarea caracteristicilor de baza ale lentilei de contact, depistarea contra-indicatiilor, prezentarea regulilor de igiena .

        Echivalenta ochelar – lentila de contact este valabila pana la +4 dioptrii, exclusiv.

1.c. prin tratament chirurgical. Tratamentul chirurgical (LASIK hipermetropic 1 ÷ 4 dioptrii) este uneori benefic, dar este foarte scump (costul se ridica la circa 5.000 lei).

       Pre-operator se realizeaza masuratori. Practic, operatia consta in crearea unui flap (capacel) corneean care se ridica, urmata de aplicarea locala de impacte laser, repozitionarea flapului corneean si aplicarea unei lentile de contact terapeutice.

      Totul dureaza cateva minute, iar rezultatele sunt spectaculoase. Insa, ca orice interventie chirurgicala implica anumite riscuri, si anume:

– neaderarea flapului la cornee

– keratite diverse

– uveite

       In hipermetropiile mari (peste 6 dioptrii) se recomanda implantarea unui cristalin artificial (chirurgie refractiva cristalineana).

2. Corectia miopiei

     Aparitia miopiei se manifesta in etape.

     Prevenirea miopiei are cea mai mare eficacitate in etapele de inceput. Singura cale, prin care miopia poate fi complet prevenita, este sa se blocheze adaptarea. Cu cat mai timpuriu se utilizeaza lentile corespunzatoare cu atat sunt sanse mai bune de prevenire a dezvoltarii miopiei.

2.a. cu lentile aeriene. Corectia optica aeriana in cazul miopiei se face cu lentile divergente sau concave (-). Se recomanda lentila cu valoarea dioptrica cea mai mica care ii confera pacientului o acuitate vizuala maxima.

       La copii se face o corectie optica totala.

       Tratamentul miopiei forte (peste 6 dioptrii si cu modificari tipice ale fundului de ochi) cu ochelar nu duce la o corectie integrala a viciului de refractie.

2.b. cu lentile de contact. Echivalenta ochelar – lentila de contact este valabila pana la -4 dioptrii, exclusiv. In plus fata de indicatiile de mai sus, trebuie tinut cont si de dezavantajele implicate de purtarea lentilelor de contact cu puteri dioptrice mari la efortul vizual pentru vederea de aproape. (Miopul vede foarte bine la aproape.)

      In cazul miopiei forte lentilele de contact anuleaza impresia de diminuare a marimii obiectelor produsa in mod obisnuit de ochelarii divergenti cu putere mare, marind totodata si limita campului vizual. Se pot folosi lentile de contact permeabile la gaz.

2.c. prin interventie chirurgicala. Corectia chirurgicala a miopiei este indicata pentru miopii sub 6 – 8 dioptrii. Functie de situatia concreta a fiecarui pacient, discutata cu medicul oftalmolog chirurg, se reduce sau se indeparteaza total dioptriile prin chirurgie corneeana, sau se introduce implant de cristalin prin chirurgie cristalineana.

       In ambele tipuri de chirurgie apar si riscuri:

– de infectie (keratite, uveite)

– de descentrare a flapului corneean

– dezlipire de retina

– cataracta

– glaucom

3. Corectia astigmatismului

3.a. cu lentile aeriene. Principiul corectiei astigmatismului este de a intercala o lentila cilindrica a carei putere variaza in functie de meridianele principale ale ochiului astigmat.

      Tratamentul optic cu lentile aeriene depinde de tipul astigmatismului (regulat: simplu, compus, mixt; neregulat).

       In general, corectia astigmatismului la copil trebuie sa fie totala (astigmatismul este un factor ambliopigen) si cat mai precoce. La adult corectia se efectueaza astfel incat sa realizeze o acuitate vizuala optima cu corectie.

      In cazul asocierii hipermetropiei cu astigmatism se va corecta obligator componenta astigmata (care de altfel poate fi sursa de ambliopie).

      Daca miopia este asociata cu astigmatism, se va adauga la corectia miopiei cea a componentei astigmatice cu lentile cilindrice, in functie de tipul astigmatismului.

3.b. cu lentile de contact. Lentilele de contact moi pot sa reduca o cantitate mica de astigmatism; lentilele de contact dure pot corecta astigmatisme importante.

3.c. chirurgical. Se face din ratiuni estetice (subiectul nu doreste sa poarte ochelari) sau motive medicale (astigmatisme importante congenitale sau dobandite – determina scaderea acuitatii vizuale, vedere incetosata, inclinarea sau rotatia capului, ingustarea fantei palpebrale, apropierea textelor de citit de ochi etc; cele care genereaza anizometropii severe – inegalitate de valoare dioptrica intre cei doi ochi).

      Toate procedeele chirurgicale incearca sa regularizeze suprafata corneana, dupa care se poate corecta viciul de refractie restant.

6 responses to “Corectia viciilor de refractie

  1. Un articol foarte complet, multumesc, nu gasisem pe internet mai nimic legat de corectia hipermetropiei.
    As avea o intrebare. In cazul unei persoane de 55 de ani, hipermetropie -3 se recomanda Lasik?
    Merci

    • Dra Alina
      miopia se corecteaza cu LASIK per caz concret discutat cu medicul oftalmolog, asa cum am prezentat si-n articol. Va asteptam la un consult si stabilim calea de urmat.
      Cu stima

  2. Intrebarea era legata de hipermetropie, nu miopie. In articol se mentioneaza corectia prin laser si eram interesata ce se aplica la o persoana peste 50 de ani.

    • dra Alina imi cer scuze dar, ati indicat o corectie de ( ) 3 care se da de obicei la miopi. Problema nu se poate rezolva decat cu medicul oftalmolog curant functie de datele personale ale pacientului. Oricum, tin sa va multumesc pentru aprecieri. Sanatate

  3. Buna seara,

    Acum 20 de zile am facut o operatie cu laser la ambii ochi (PRK) pentru hipermetropie mare si fac in continuare tratament cu picaturile prescrise (Maxidex si Nevanac – 1 pic. de 3 ori pe zi).
    Corneea este epitelizata complet.
    Totusi vederea mea este neclara in permanenta in special la distanta.
    Ce credeti ca s-a intamplat?
    Varsta: 38 ani.
    Autorefractometrie:
    Inainte de operatie:
    OD: S +6,00; C -0,25; A 28;
    OS: S +6.50; C -0.75; A 10;
    Dupa operatie (14 zile)
    OD: S +0,00; C -1,00; A 56;
    OS: S +0.50; C -0.25; A 33;
    OS e ambliopic.

    Multumesc,
    Lili

    • Buna ziua.
      E prea devreme dupa operatie ca vederea sa fie perfecta. Chiar daca s-a epitelizat corneea, acest lucru nu inseamna ca ea este in perfecta stare de functionare. Refractia e aproape pe zero si ar trebui sa aveti aceeasi vedere pe care o aveati inainte de operatie cu ochelari.
      Pentru detalii ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra chirurg care stie f bine toate detaliile cu privire la operatie si rezultatul acesteia.

Lasă un comentariu