Tratamentele vs. filtrele lentilelor aeriene pentru ochelari

        In afara de rolul corector al lentilelor pentru ochelarii de vedere (care corecteaza viciile de refractie ale ochiului), lentilele pentru ochelari au si o alta utilizare, ca si lentile de protectie. Sunt lentile care au un efect de atenuare a razelor de lumina si filtreaza razele termice ultraviolete si infrarosii. Aceasta se realizeaza prin absorbtia si reflexia luminii. Lentilele de absorbtie au straturi colorate, iar lentilele reflectante au o suprafata lucioasa.

Lentile cu tratament antireflex

      În ultimul timp s-a impus şi practica acoperirilor antireflex (specifice în mod tradiţional lentilelor din componenţa aparatelor optice), care ameliorează factorul de transmisie al lentilei prin eliminarea reflexiilor deranjante ale luminii artificiale. Pierderile prin reflexie sunt de ordinul  4 – 6 % (proporţionale cu indicele de refracţie). Cu ajutorul straturilor antireflex, reflexia totala de lumina a suprafetei lentilei poate fi redusa sub valoarea de 0,5% din lumina incidenta. Astfel, capacitatea de permeabilitate a lentilelor plastice cu indice de refractie de 1.67 creste cu circa 13%.
Protecţia antireflex poate fi uni – sau multistrat şi se realizează prin depunerea unor straturi subţiri, cu grosimi riguros controlate, din materiale dielectrice.
      Lentilele prevazute cu strat antireflex castiga din ce in ce mai mult teren datorita avantajelor, si anume:
1. Lumina care cade pe suprafata unei lentile nu trece in intregime prin aceasta. O parte este reflectata si formeaza pe ambele suprafete ale lentilei reflexii deranjante pentru purtator, reduc transparenta, conduc la o imagine estompata si neclara.
2. Cu cat indicele de refractie al lentilei este mai mare, cu atat reflexiile sunt si ele mai mari. De aceea, lentilele cu indice mare (1,8; 1,9) se recomanda numai cu tratament antireflex.
3. Datorita reflexiilor, se transmite mai putina lumina ochiului, deci vederea este mai slaba, lucru evident mai ales dimineata si seara.
4. Elimina asa-numitele imagini-fantoma, create de lumina reflectata de suprafata interioara si exterioara a lentilelor. In conditiile unei luminozitati scazute pot aparea chiar si 4 – 5 astfel de imagini.
Beneficii:
• transparenta maxima a lentilei: vedere mai clara, ochii dumneavoastra sunt mai bine vazuti;
• contrast optim al imaginilor: inlaturarea durerilor de cap specifice intervalelor prelungite de concentrare vizuala;
• este evitata aparitia prematura a oboselii oculare;
• asigura un confort sporit in condusul masinii pe timp de noapte, eliminand reflexiile iritante provenite de la farurile masinilor.

Lentile cu filtru de calculator

     In ultimul timp datorita utilizarii calculatorului si laptopului ore in sir a aparut conceptul de „Computer Vision Syndrome” caracterizat prin:
– ochi uscaţi şi iritaţi
– oboseală oculară
– vedere înceţoşată sau variabilă
– fotofobie
– cefalee
– dureri de ceafă sau spate
Cauzele posibile ar fi:
– obiceiuri de lucru
– concentrarea intensă, lucru continuu (internet)
– unghiul de observaţie nefiresc (ecran aşezat prea sus)
– condiţii ambientale
– strălucirea, setarea şi curăţarea incorectă a ecranului
– iluminarea nepotrivită, umiditate relativ scăzută şi temperatură crescută a încăperii
– probleme vizuale individuale
– alterarea filmului lacrimal, anomalii de clipit
– blefaritele, conjunctivitele alergice, disfuncţii ale glandelor Meibomius
– erorile de refracţie, sub- sau supra- corectate
– tulburări de acomodaţie sau de vedere binoculară
– purtarea lentilelor de contact
– unele boli sistemice şi anumite medicamente
– expunerea nu pare să determine nici o leziune organică
– nivelele de radiaţie emise sunt cu mult sub sau peste limita de siguranţă.
Modificările oculare care apar ar fi:
– reducerea ratei clipitului
– rapida subţiere a filmului lacrimal
– formarea de pete uscate
– expunere crescută a suprafeţei oculare
– clipit incomplet – privirea mai sus decât la citit
– decompensarea unor tulburări ale acomodaţiei şi vederii binoculare
Modalitati de corectie:
lentilele cu filtru special pentru calculator. Specialistii recomanda protejarea vederii cu ajutorul unor filtre speciale care au tocmai rolul de a filtra componenta albastra a radiatiei luminoase, optimizand contrastul imaginii si confortul vizual. Filtrele speciale sunt disponibile in diferite nuante (protectia este aceeasi, culoarea se alege in functie de culoarea ramei – criteriul este pur estetic): verde deschis, verde degrade, maro deschis, albastru deschis.
– iluminare corectă
– poziţionare mai joasă a monitoarelor
– ajustarea setărilor ecranului
– umidificatori de cameră
– respectarea pauzelor după regula 20/20 (o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 de minute, fixând un obiect la distanţă)
– creşterea frecventei clipitului cu ajutorul exerciţiilor .

Lentile fotocromatice

      Ca ochelari de protecţie pentru activităţi sportive, lentilele fotocromatice din materiale rezistente la soc si impact (policarbonat) sunt ideale.
      Lentilele fotocromatice sunt recomandate, in particular, persoanelor cu nevoi speciale si a caror vedere este compromisa la lumina si la radiatii UV (ultraviolete):
• cei cu probleme oculare medicale (cataracta, diabet, degenerescenta maculara legata de varsta) carora le sunt afectate contrastul si vederea nocturna;
• cei care iau medicamente ce pot cauza sensibilitate la lumina puternica solara;
• cei care sufera de fotofobie;
• copiii – ochii lor sunt inca in dezvoltare si cristalinul lor este mai translucid, ochii lor sunt in mod special vulnerabili la radiatii UV si au nevoie de protectie zilnica;
• cei care au suferit interventii chirurgicale pe ochi si care sunt mai sensibili.
Practic, lentilele fotocromatice:
• sunt la fel de clare ca si lentilele incolore obisnuite, la interior si noaptea;
• se adapteaza automat la schimbarile conditiilor de iluminare, reducand stralucirile luminoase, oboseala vizuala si efortul ocular;
• contribuie si la pastrarea sanatatii oculare a purtatorilor, blocand 100% radiatiile daunatoare UVA si UVB;
• ofera protectia UV 400;
• se activeaza si revin la starea incolora rapid.
      In functie de nuanta lentilei, maro sau gri, lentilele fotocromatice de ultima generatie au anumite grade de inchidere, functie de temperatura dar si de producator. In medie se prezinta astfel:
– lentilele maro ajung la o colorare de 85% la 23°C şi 69% la 35°C;
– lentilele gri ajung la o colorare de 88% la 23°C şi de 73% la 35°C.
     Expunerea pe perioade lungi a ochilor la radiatii UV reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea afectiunilor oculare (cataracta, degenerarea retinei).
    Viteza de revenire la starea incoloră este unul din punctele forte al lentilelor fotocromatice. Lentilele fotocromatice sunt activate de razele ultraviolete; purtate in masina, lentilele fotocromatice nu se vor inchide deoarece cele mai multe parbrize blochează razele ultraviolete.
     Chiar daca devin la fel de colorate ca si lentilele de soare in exterior, lentilele fotocromatice nu au fost create pentru a inlocui lentilele de soare in toate circumstantele. Au fost create pentru a inlocui portul permanent al lentilelor incolore, obisnuite. Combinatia ideala este lentila fotocromatica, ca principala pereche de ochelari si ochelarii cu lentile polarizate, ca o a doua pereche. Ochelarii de soare, mai ales cei cu lentile polarizate, sunt destinati protectiei de stralucirile orbitoare: nisip, apa, zapada.
     Dar sa nu uitam un lucru esential! Daca viteza de revenire la starea incolora devine zero, adica lentilele fotocromatice raman colorate permanent, inseamna ca ele nu mai sunt viabile deci trebuie schimbate.
    Si un alt aspect! Lentilele fotocromatice sunt prin natura lor lentile de exterior, deci tratamentul fotocromat nu poate fi asociat cu filtrul de calculator.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s