Toxocarioza oculara

       Toxocarioza/Toxocaroza, o boala putin cunoscuta, este o infectie produsa de un parazit (Toxocara canis) transmis in special de la caini, care da la om manifestari grave, usor de confundat cu alte boli: nervozitate, paranoia, astm, urticarii si chiar pierderea vederii.
    Cainele, acest vechi si credincios prieten al omului, a devenit în ultimul timp un si mai mare favorit al societatii, nu numai la sate, dar si la orase. Placerea de a avea caini se insoteste insa si de riscuri. Putini cunosc ca numai de la caini omul poate contracta 39 feluri de zoonoze (boli pe care animalele le pot transmite omului)!
    Toxocara canis are drept gazda definitiva cainele. Cainele se infecteaza pe mai multe cai: prin ingestia oualor embrionate, pe cale transplacentara sau prin alaptare de la femelele infectate. Rezultatul imediat il reprezinta contaminarea masiva a solului cu oua si deci cresterea riscului de infectie. Contaminarea mediului cu oua de Toxocara si igiena defectuoasa a alimentatiei asigura raspandirea infectiei.
   In asemenea situatii omul reprezinta o gazda intermediara accidentala si improprie. Infectia omului se face prin contactul cu materiile fecale ale cainilor, care contin Toxocara. In intestinul uman larvele eclozeaza, patrund in perete si migreaza pe cale circulatorie, incepandu-si ciclul perienteric (in afara intestinului) in tot organismul. In timpul migrarii prin ficat, plamani, rinichi, musculatura, SNC (sistem nervos central), ochi, reactia organismului impiedica evolutia larvelor, care ajung in asa numitul „impas parazitar”, sunt inactivate, iar ulterior dezintegrate si resorbite. Din acest motiv, subiectii infectati nu pot transmite infectia altor persoane. In cazul copiilor, o sursa importanta de infectie o reprezinta locurile de joaca in care au acces animale.
   Manifestarile clinice si patologice ce insotesc reactia locala si generala a organismului, in prezenta larvelor apartinand altor specii de ascarizi decat cei care paraziteaza in mod obisnuit omul, sunt incadrate in asa numitul Sindrom de Larva Migrans Viscerala (SLMV). Manifestarile clinice depind de incarcatura parazitara si de varsta gazdei. Multe infectii sunt asimptomatice, singurul indiciu fiind prezenta in hemoleucograma a unei eozinofilii. Simptomele apar mai ales in conditiile in care larvele sunt omorate. Moartea larvelor determina reactii de hipersensibilitate de tip imediat si intarziat cu formare de granuloame la care participa eozinofilele. In aceste cazuri, eozinofilia periferica poate atinge 70-80%. De asemenea se poate inregistra o crestere de IgE.
    Cele mai frecvente forme clinice sunt:
– manifestarile alergice;
– manifestarile pulmonare: tuse, dispnee, subfebrilitate, imagini radiologice cu aspect congestiv, infiltrativ si migrator;
– manifestarile hepatice: dureri in loja hepatica, hepatomegalie, anorexie, greata, febra;
– manifestarile oculare (cele mai grave): uveita, neuroretinita, nevrita optica, leziuni retiniene granulomatoase, dezlipire de retina. Foarte periculoasa este afectarea ochiului (toxocarioza oculara), care poate duce (netratata) chiar la orbire (prin endoftalmita).
     Toxocarioza oculara este unilaterala. Manifestarile difera in functie de varsta:
– endoftalmita cronica difuza (2 – 9 ani) caracterizata prin: scaderea acuitatii vizuale + flocoane; ochi alb cu uveita anterioara cronică, sinechii posterioare, vitrita, snowbanking, edem macular, dezlipire de retină. Complicatiile includ: dezlipire de retină prin tractiune, cataractă, hipotonie (scaderea tensiunii intraoculare). La copii sub varsta de 4 ani manifestarile frecvente sunt: febră, pneumonie + bronhospasm, hepatosplenomegalie, convulsii, miocardita, deces (rar), eozinofilie.
– granulom de pol posterior (6 – 14 ani): scaderea acuitatii vizuale, granulom galben – alb in macula cu tracţiune retiniană şi benzi in vitros
– granulom periferic (6 ani – adult): uzual manifestari asimptomatice pana la aparitia unei tracţiuni semnificative care poate cauza heterotopia maculara sau dezlipire de retina (prin tractiune sau regmatogenă/primitiva)
   Cele mai comune manifestari includ: uveita anterioara, uveita intermediara, papilita optica, abces in vitros.
     Nu exista o metoda definitiva de a diagnostica infectiile cu Toxocara iar sensibilitatea si specificitatea reala a testelor serologice nu poate fi determinata cu acuratete. Diagnosticul este si mai mult complicat de variabilitatea raspunsului imunologic umoral, care depinde de incarcatura parazitara si localizarea infectiei.
   Testele imunoenzimatice indicate – Imunglobulina G si Imunglobulina M pentru Toxocara.
    Respectând dragostea omului pentru aceste animale, trebuie sa fim însa informati si sa aplicam o igiena severa în contactul cu ele, cunoscând riscurile de infectie pe care acestea le ofera pentru om.
     Tratamentul medicamentos difera de la o afectiune la alta, insa are un punct comun: este de lunga durata si OBLIGATORIU LA INDICATIA MEDICULUI.
     Igiena riguroasa, spalarea legumelor, a fructelor, evitarea fripturilor in sange, ca si a atingerii animalelor bolnave sunt modalitatile prin care s-ar putea preveni bolile parazitare.
… si nu in ultimul rand igiena tuturor spatiilor!
… inca nu v-am convins?! … http://www.libertatea.ro/fatul-cu-doua-capete!

 

Reclame

2 responses to “Toxocarioza oculara

 1. am o fetita de 7 ani impliniti in decembrie,a fost diagnosticata cu toxocara si eozinofilie periferica la varsta de 2 ani si cateva luni,am facut tratament prescris de doctor timp de 3 luni,analize pt depistarea toxocarei la institutul canatacuzino,insa nu sa gasit locatia virusului….pe la 5 ani jumate am repetat iar analizele ca in fiecare an si am depistat ca are nevoie de ochelari cu +0,75 si +0.50 ….sincer imi e tare frica!!!!!!!!!!!poate avea asa consecinte grave,ce pot face????.sa nu uit,de trei ani i.a aparut la gat intr-o parte 3 mici galmute simtinduse doar la atingere fara durere,sa aibe vreo legatura?va rog astept un raspuns!!!!!!!!!

  • Din ce mi-ati scris nu inteleg daca fetita are vreo problema oculara. In orice caz nu am cum sa va spun nimic pana nu vad fetita. Deci ar trebui consultat un medic oftalmolog care
   sa-i faca fetitei un examen oftalmologic complet si sa va spuna daca este vreo problema, care este aceasta si daca se impune un tratament.
   Legat de acele formatiuni de la nivelul gatului ar trebui consultat un pediatru care va poate spune ce sunt si ce ar trebui facut.
   dr.Roxana Stoian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s