Toxoplasmoza oculara

este o parazitoza/inflamatie intraoculara datorata infectiei cu parazitul Toxoplasma gondii (vierme intracelular care infesteaza, conform estimarilor, circa 50% din populatia globului).
      Gazda definitiva si/sau permanenta a parazitului este orice pisica, indiferent de rasa. Se elimina prin fecalele pisicii (oochisti). Infectarea omului se produce prin contactul direct cu fecalele pisicii (nisipul din litiera), prin mangaiere, prin ingerarea alimentelor neacoperite (infestate), a fructelor si legumelor nespalate (ATENTIE! igiena mainilor… bat-o vina!). Infectia afecteaza in procent de 40% ambii ochi.
Clasificare – in functie de momentul infectarii:
1. congenitala : toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, sarcina prelungita si mai departe poate afecta viitorul copil. Este un cosmar care ar trebui sa dea mai multa bataie de cap gravidelor si sa fie unul dintre subiectele fierbinti de discutie in timpul preconceptiei si al sarcinii. Infectia trece la copilul nenascut, riscul fiind corelat cu stadiul graviditatii la care gravida contracteaza boala. Riscul este mai mare in cel de-al treilea trimestru fiind de aproximativ 60 – 70%, in timp ce in graviditatea precoce doar 15% dintre copii vor fi infectati.
      Manifestarile consecintelor la copii afectati cu toxoplasmoza congenitala apar in timpul copilariei sau mai tarziu in viata sub diverse forme, dintre care amintim: anemie, chorioretinita, convulsii, surditate, febra, crestere incetinita, cresterea in volum a ficatului si a splinei, hidrocefalie, icter, rush maculopapilar, dificultati de invatare, adenopatie, calcifieri intracraniene, organomegalie, retard psihomotor si mental, microcefalie, greutate mica, afectarea vederii. S-a estimat ca aproximativ o treime din copiii infectati prenatal vor dezvolta o deficienta a vederii, mai tarziu in viata.
      In toxoplasmoza congenitala, copiii infectati au o cicatrice care afecteaza in mod semnificativ acuitatea vizuala. Acest lucru duce adesea la strabism, ca efect secundar. Toxoplasmoza este cauza a 30-50% din uveitele posterioare la copil, bilaterale.
     Nu există nici un tratament (leac) pentru toxoplasmoza congenitala
2. dobandita : se datoreaza ingestiei de carne infectata insuficient preparata, inhalarii oochistilor, transfuziilor de sange contaminat, transplantului de organe de la o persoana infestata.
        In toxoplasmoza dobandita, acuitatea vizuala este afectata doar cand este implicata macula (acest lucru este rareori intalnit).
Manifestari clinice:
a. in toxoplasmoza congenitala:
1. triada diagnostica este: retinocoroidita + calcificari cerebrale + convulsii
Retinocoroidita este cea mai frecventa manifestare (75 – 80% din cazuri) si este bilaterala in 85 % din cazuri
2. alte manifestari oculare: microcorneea, microftalmie, nistagmus, strabism
b. in toxoplasmoza dobandita: vedere incetosata, flocoane, metamorfopsii, fotofobie, ochi rosu, +/- durere (iridociclita) – afectare pol anterior
Manifestari tipice:
1. Retinocoroidita – toxoplasmoza activa = leziune (focar de necroza) retiniana unilaterala, recenta, alb-galbuie, inconjurata de edem retinian si frecvent de o cicatrice corioretiniana pigmentata, atrofica – poate fi singura manifestare a toxoplasmozei dobandite
2. Vitrita – densa ( “far in ceata”) +/- detasare posterioara de vitros
3. Papilita = inflamatia nervului optic; se poate datora corioretinitei juxtapapilare (sindrom Jensen) cu sechestrarea parazitului in reteaua capilara peripapilara
4. Nevrita optica retrobulbara (toxoplasmoza cerebrala->propagarea infectiei prin teaca nervului optic)
5. Afectarea primara a nervului optic
6. Neuroretinita
7. Implicarea maculara poate duce la pierderea acuitatii vizuale
8. Ocluzia unui ram vascular major – datorata procesului inflamator (vasculita)
9. Arterita Kyrieleis – depunere periarteriala (in apropierea focarului de necroza sau nu) de complexe Ag – Ac fara a fi asociata cu leakage sau obstructie
10. Toxoplasmoza retiniana punctata externa – leziuni alb-cenusii, fine, punctate, multifocale situate in straturile externe ale retinei si la nivelul epiteliului pigmentar. Se asociaza frecvent cu atrofia nervului optic si scaderea semnificativa a acuitatii vizuale si mai rar cu vitrita.
11. Pseudoretinita multifocala – multiple leziuni retiniene, aparent active care, in momentul regresiei se prezinta ca o cicatrice reziduala derivata din focarul real de retinocoroidita
12. Uveita anterioara asociata
13. Iridociclita heterocromica Fuchs – triada tipica: heterocromie + uveita + cataracta. Autoanticorpi produsi in urma afectarii retinocoroidiene reactioneaza incrucisat cu antigene din camera anterioara cauzand: uveita anterioara, atrofie iriana si heterocromie, defecte de transiluminare iriana
Investigatii paraclinice utile:
– serologie – anticorpi anti toxoplasma
– punctie camera anterioara cu recoltare de umoare apoasa in scopul diagnosticului
– AFG (angiofluorografie)
– OCT
– ecografie oculara
Complicatii: cataracta, glaucom, dezlipire de retina
Sfaturi:
– spalati toate fructele si legumele pe care le consumati
– evitati laptele crud, nepasteurizat de vaca sau capra
– gatiti bine carnea, la temperaturi inalte
– folositi manusi si spalati-va pe maini dupa ce schimbati nisipul din litiera pisicii.Schimbati toaleta pisicii in fiecare zi.
– daca sunteti insarcinata nu stati cu pisica in casa
– daca aveti copil mic eliminati pisica
– folositi manusi atunci cand va ocupati de gradinarit si spalati-va pe maini dupa aceea.
Nu uitati: prima metoda de tratament, este…. PREVENTIA.
Deci:
– Spalati-va pe maini, spalati suprafetele si ustensilele de gatit dupa ce preparati mancare cu carne cruda, si nu in ultimul rand …SPALATI-VA PE MAINI!

Reclame

2 responses to “Toxoplasmoza oculara

  1. ma intereseaza un consult. Unde va gasesc mai exact?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s