Distanta interpupilara… un subiect “fierbinte”!

       Suntem diferiti! Un adevar care se aplica si in optometrie/oftalmologie.
       O definitie, daca vreti, a distantei interpupilare ar fi: distanta dintre centrul pupilei ochiului stang si al ochiului drept, exprimata in milimetri.
       Cu toate ca pupila este un orificiu circular situat in centrul diafragmului irian al ochilor fiecaruia dintre noi, diametrul ei variaza in stare normala intre 2 si 5 mm, in raport cu varsta (mai mare la copii, mai mic la varstnici) si cu luminozitatea la care este expus ochiul, sau in raport cu anumite stari functionale ale ochiului.
      Ochiul uman este adaptat pentru vederea departe, dar isi poate modifica caracteristicile optice pentru a se adapta la vederea aproape cu efort, ceea ce duce la oboseala fiziologica in timp.
        Distanta interpupilara ajuta la centrarea lentilelor ochelarilor fata de ochi, ea se masoara de la radacina nasului spre stanga si spre dreapta. Prescriptia de ochelari prevede doua distante interpupilare care sunt diferite. De preferat este ca masurarea sa se faca de catre un specialist in domeniu (medic oftalmolog, optometrist, optician).
S-a observat ca la 80% din oameni partea stanga si cea dreapta nu sunt simetrice, diferenta ajungand pana la 5 mm (in general partea stanga este mai mica).
         La copii distanta interpupilara se modifica (creste) cu varsta. Este indicat controlul periodic la 6 luni sau 1 an pentru verificarea dioptriilor si a distantei interpupilare. La copii ar trebui sa se tina seama si de eventuala componenta strabica.
       Cum ochelarii pentru corectia viciilor de refractie trebuie sa indeplineasca cateva functii de baza, dintre care cele mai importante sunt: asigurarea acuitatii vizuale necesare purtatorului, confortul asigurat acestuia si aspectul estetic.
        Pentru a fi confortabil, ochelarul trebuie să asigure purtătorului atât confort vizual cât şi confort în utilizare.  Confortul vizual este determinat pe de o parte de stabilirea cât mai judicioasă a valorilor de corecţie (puterea sferică, cilindrică, adiţia), în strictă corelare cu necesităţile purtătorului, şi pe de altă parte de modul în care sunt centrate lentilele în raport cu pupila purtătorului. Rezultă deci că, centrarea lentilelor are un rol foarte important în asigurarea confortului purtătorului. Sunt frecvente cazurile în care purtătorii de ochelari reclamă dureri de cap, ameţeli, oboseală, după câteva ore de purtare a ochelarului, fară a reclama însă vedere neclară. Aceasta înseamnă că ochelarul asigură acuitatea necesară – vedere clară, dar este inconfortabil. O cauză importantă a acestui disconfort poate fi centrarea necorespunzătoare a lentilelor, pe orizontală şi pe verticală. Ca urmare a centrării necorespunzătoare, lumina nu mai trece prin centrul optic al lentilelor, ci prin puncte deplasate faţă de centrul optic. Se produc efecte prismatice, care îngreunează fuziunea, şi pe care sistemul vizual trebuie să le compenseze,
printr-un efort suplimentar de fuziune. Cu cât eroarea de centrare este mai mare, cu atât efectele prismatice sunt mai mari, cu atât efortul suplimentar de fuziune este mai mare, iar ochelarul este mai greu de purtat. Atunci când efortul de fuziune depăşeşte limita suportabilă, care este diferită de la individ la individ, se rupe fuziunea şi se pierde vederea binoculară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s