Retinopatia diabetica

              Diabetul zaharat este o boala care afectează toate categoriile populatiei si are o frecventa ridicata. Hiperglicemia cronică declanşează o cascadă de evenimente moleculare care duce la deteriorarea initiala a microvascularizatiei urmata ulterior de deteriorarea macrovascularizatiei. Prin complicatiile sale functionale care intereseaza vasele sanguine, retina, rinichiul, inima, nervii, diabetul zaharat constituie o grava problema sociala contemporana.
            Studiile epidemiologice arată că retinopatia diabetica este o cauza principala de orbire dobândita de persoanele cu vârsta între 20 si 74 de ani, cu circa 12.000 – 24.000 de noi cazuri de orbire anual.     Retinopatia diabetica este cea mai frecventa complicatie microvasculara a diabetului zaharat şi rămâne o cauză majoră de pierdere ireversibile a vederii. În plus faţă de morbiditate şi suferinţa cauzată de pierderea vederii, impactul economic al retinopatiei diabetice este extraordinar. În ciuda progreselor semnificative în înţelegerea ştiinţifică a retinopatiei diabetice, tratamentele majore pentru această boala au rămas în mare parte aceleaşi de mulţi ani.
         Într-adevăr, fotocoagularea laser pentru retinopatie diabetică proliferativă a apărut la sfârşitul anilor 1960, şi orientările pentru tratamentul cu laser al edemului macular au fost formulate cam la mijlocul anilor 1980. Liniile directoare pentru vitrectomie pentru hemoragie vitreana şi dezlipire de retină, de asemenea, au fost formulate în anii 1980. Cu toate acestea, noi strategii terapeutice sunt avansate, care ridică perspectiva că anii următori vor vedea foarte semnificative adăugiri la opţiunile de tratare a retinopatiei diabetice. Rolul glicemiei în patogeneza retinopatiei diabetice a rămas incert pentru mulţi ani de la descoperirea insulinei. Retinopatia a fost considerata de unii ca fiind legata de nivelul ridicat de zahăr din sânge, în timp ce alţii au crezut ca acesta să fie asociat cu ateroscleroza, hipertensiune arterială, precum şi nivelul ridicat al colesterolului seric şi nu cu hiperglicemia.
      Vârsta şi pubertatea. Pentru o durată similară a diabetului, prevalenţa şi incidenţa retinopatiei diabetice este mai puţin frecventă înainte decât după pubertate.
         Factorii genetici şi familiali. Se menţioneaza in comentarii recente despre genetica retinopatiei diabetice.
         Manifestările retiniene de diabet zaharat sunt, în general, clasificate fie ca retinopatiei diabetice neproliferativă (RDNP), sau retinopatie diabetica proliferativa (RDP). Retinopatia diabetică neproliferativă in care predomina leziuni de ordin vascular cu microanevrisme, hemoragii, edem, exsudate (pete alb-galbui, stralucitoare). Neovascularizatia nu este o componentă a fazei neproliferativă, si cu toate acestea, în retinopatiile diabetice neproliferative avansate, neirigarea retinei poate dezvolta şi conduce la faza proliferativă. Retinopatia diabetică proliferativă in care se gasesc vase de neoformatie, membrane de tractiune vitreoretinieene, dezlipire de retina. În ambele tipuri de retinopatie diabetica, neproliferativă şi proliferativă, edemul macular poate apărea datorita cresterii permeabilitatii vascularitatiei retiniene ducand la acumularea de lichid în zona centrala a retinei si astfel afectand vederea centrala (edem macular clinic semnificativ).

    Daca nu esti propriul dusman vei face cel putin anual controlul oftalmologic complet, care include verificarea starii de sanatate a fundului de ochi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s