Toamna se numara… CONJUNCTIVITELE!

Roşeaţa oculară a apărut destul de rapid fără traumatism?
…este însoţită de o senzaţie de corp străin la care se adaugă o secreţie mucoasă sau purulentă?
…este vorba de : CONJUNCTIVITĂ !
Inflamatiile conjunctivitei sunt denumite generic “conjunctivite”.
Putem clasifica conjunctivitele astfel
– in functie de debut: conjunctivita gonococica a nou-nascutului (oftalmia neonatala), a copilului si a adultului;
– in functie de evolutie: acute, subacute sau cronice;
– in functie de modificarile de relief conjunctivale: papilare, foliculare;
– in functie de aspectul secretiei: seroase, mucopurulente, purulente, pseudomembranoase, membranoase;
– in functie de etiologie: infectioase (bacteriene, virale, fungice, produse de protozoare sau de Chlamidia trahomatis), noninfectioase, mecanice, ocupationale.

Conjunctivitele bacteriene pot fi uni- sau bilaterale (afectarea bilaterala poate sa apara dupa un interval de o zi). Clinic, pacientul prezinta o congestie conjunctivala, insotita de senzatie de corp strain, arsura, dureri la miscarea globului ocular. Pleoapele sunt umflate si se deschid cu dificultate dimineata. Rapiditatea debutului şi severitatea bolii depind de virulenţa agentului cauzal. Conjuctivitele bacteriene acute sunt caracterizate de un debut în ore sau zile, cu simptome de intensitate moderatã sau crescutã.Conjunctivita mucopurulenta epidemica acuta cu bacil Weeks este o afectiune contagioasa care apare in colectivitati, fiind mai usoara la copii si mai severa la adulti. In epidemii este asociata cu febra moderata, cefalee, dureri periorbitare.
Conjunctivitele cronice reprezinta un termen general prin care se definesc conjunctivitele persistente, caracterizate prin sindrom iritativ, secretie redusa, cu alternante intre exacerbari si perioade de remisiune. Cauzele cele mai frecvente care determina aparitia lor sunt:
– infectia cu Staphyloccus aureus, determina o conjunctivita asociata cu o blefarita cronica si o keratita punctata superficiala;
– agenti iritanti (chimici sau fizici – fum, vant, gaze, acizi, baze, ultraviolete, lumina artificiala, caldura, frigul, ingrasaminte, sapunul, fixativul, deoderantele, rimelul, tutunul), corpii straini corneeni si conjunctivali;
– alti factori, cum ar fi: microtraumatismele repetate, cosmeticele, colirurile utilizate timp indeplungat (miotice, atropina) etc.
Conjunctivitele ocupationale sunt keratoconjunctivite asociate cu o multitudine de factori de mediu sau care tin de activitatea sau obiceiurile pacientului, ca de exemplu: alimentatia, prezenta animalelor domestice sau de laborator, prezenta cosmeticelor, a medicamentelor etc.
Recent a aparut termenul de “office eye syndrome”, la persoanele care lucreaza in cladiri aerisite doar prin sisteme artificiale de ventilatie, sau “computer vision syndrome”, la pacientii care lucreaza o perioada lunga de timp in fata monitoarelor. Pacientii acuza o stare de discomfort ocular cu aparitia senzatiei de corp strain, usturime, astenopie, insotite de hiperemie conjunctivala
Si sa nu uitam… conjunctivita papilara giganta care apare la purtatorii de lentile de contact sau in caz de anoftalmie* protezata. Este o reactie de sensibilizare, ce apare probabil la substantele din compozitia plasticului. La nivelul conjunctivei tarsale superioare apar papile mari, gigante, insotite de mucus in exces.
Conjunctivitele care apar vara sunt provocate de igiena precara, de transpiraţie şi de faptul că foarte multe persoane se şterg cu aceeaşi batista la gură, la nas şi la ochi. Apoi, trecerea de la căldura de afară la răcoarea din încăperile cu aer condiţionat, de mai multe ori pe zi, declanşează aceste conjunctivite.
Automedicamentaţia poate accentua simptomele bolii, sau organismul va căpăta imunitate la anumite tratamente, care nu îşi vor mai face efectul actunci când vor fi prescrise de medic.
Cataplasmele cu ceai de muşeţel sau orice alta planta medicinala sunt contraindicate indiferent de afecţiune!
Doar cu un control, la medicul oftalmolog, si un tratament corect va reduce imediat acest disconfort !* anoftalmie = lipsa globului ocular

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s