Retinoblastomul


Este cea mai frecventã tumoare ocularã de naturã malignã la copil. Desi retinoblastomul apare la orice varsta (se citeazã cazuri şi dupã 19 ani), cel mai frecvent apare la copiii sub 5 ani. Foarte rar invadeaza tesuturile vecine (tumora exofita) sau alte parti ale corpului (metastazare).
Tumora este ereditarã (mostenita) in circa 80% din cazuri şi are o frecvenţã de 1 la 16.000 de naşteri.
Afecţiunea se întâlneşte în mod egal la ambele sexe, putând fi unilaterala (cele mai frecvente cazuri si aceasta poate fi tratata) sau bilateralã (ambii ochi). Daca un retinoblastom congenital apare mai intai la un ochi, exista sansa de a aparea mai tarziu si la celalalt ochi.
Retinoblastomul de cauza genetica (mostenirea unei gene cu mutatii) se numeste retinoblastom congenital. De obicei apare la o varsta mai frageda decat retinoblastomul dobandit. Retinoblastomul unilateral nu este mostenit de obicei. Retinoblastomul bilateral este intotdeauna congenital.
Un copil cu retinoblastom congenital are risc crescut pentru dezvoltarea unor tumori pineale in creier. Acesta se numeste retinoblastom trilateral (cu metastaze).
Copilul cu retinoblastom prezintã: leucocorie (reflex pupilar alb), strabism, nistagmus, glaucom, buftalmie (cresterea in volum a ochiului) sau fenomene oculare iritative (congestie, lãcrimare, durere).

Prognosticul afecţiunii depinde de mãrimea tumorii, extensia şi metastazarea ei, localizare. Mortalitatea fiind de circa 2 – 5%.
Aveţi o mare responsabilitate faţã de copiii dumneavoastrã!
Aşa cã… trebuie sã le acordaţi atenţia necesarã!

*Bio Bran – adjuvant in tratamentul medicamentos al cancerului – mai multe despre produs pe http://www.chemomed.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s