Necunoastere… sau… ??

In practica zilnica am observat ca multi dintre noi ignora diagnosticul medicului oftalmolog/optometristului. La intrebarea ce ochelari purtati, raspunsul este invariabil: “parca cu plus!”
Este important sa retinem tipul viciului de refractie de care suferim pentru stabilirea precisa a istoriei “cazului” si pentru ca fiecare viciu de refractie este corectat cu un anumit tip de lentile. Astfel corectiile optice corecte realizate cu lentile aeriene (ochelari) sunt:
– pentru hipermetropie – lentile convergente (+)
– pentru miopie – lentile divergente (-)
– pentru astigmatismul simplu – lentile cilindrice
– pentru astigmatismul compus – cilindri incrucisati sau lentile sfero-cilindrice
– pentru astigmatismul mixt – teoretic pot fi corectat in 3 modalitati: cilindri incrucisati , cu lentila cilindrica pozitiva asociata cu lentila sferica negativa sau cu lentila cilindrica negativa asociata cu lentila sferica pozitiva. Prin conventie internationala s-a cazut de acord ca in astigmatismele mixte cilindrul sa fie prescris intotdeauna cu semnul (-).
O alternativa in corectia viciilor de refractie o reprezinta lentilele de contact care trebuie insa recomandate de medicul oftalmolog/optometrist si nu luate dupa “amintiri”.
Stresul si preocuparile cotidiene ne impiedica sa raspectam si o regula de aur pentru ochii nostrii, si anume: sa verificam periodic cel mai tarziu la un an problemele oculare.
O alta plaga a timpului nostru este utilizarea ochelarilor de la bazar sau taraba. Ca de… sunt mai ieftini!… dar ce scump poate sa ne coste mai tarziu! “Asta insa e o problema pentru altii nu pentru mine” – vine replica cititorului nu-i asa?!
“Pai am reteta de la medicul oftalmolog/optometrist si ma duc la nea Caisa la taraba si iau ochelarii. Sau ii iau pur si simplu pentru ca vad bine cu ei. Ce-i asa mare scofala?” Pentru scurt timp nu-i mare scofala pe termen lung este problema!
Ochelarii de la taraba au aceleasi dioptrii la ambii ochi si o distanta interpupilara universala. Cea mai mare parte sunt lentile sferice cu semnul +. Ce te faci daca ai nevoie de altceva? Marea majoritate a persoanelor au dioptrii diferite la ochi. Fiecare persoana are o anumita distanta interpupilara, este daca vreti la fel ca si cu amprentele.
Folosirea timp indelungat a ochelarilor cu distanta pupilara eronata sau cu dioptrii neadecvate poate duce la modificari ireversibile ale ochilor. Pot produce durere difuza sau prosta dispozitie. Unele anomalii au durata scurta altele sunt cronice. Unele simptome au tendinta sa reapara periodic.
Nea Caisa de la taraba nu poate diagnostica si nici observa starea sanatatii noastre. Nu-i pregatit in domeniu si nu poate sa va spuna ca:
Icterul, racelile, arsenicalele pot produce modificari ale cristalinului ducand chiar la miopia tranzitorie.
Infectiile dentare pot influenta mobilitatea oculara.
Schimbarile vizuale si chiar orbirea temporara subita apar datorita cresterii presiunii arteriale si angiospasmelor.
Hemoragiile cerebrale produc simultan leziuni oculare.
Tulburarile diferitelor reflexe pupilare dau indicatii pentru diagnosticarea afectiunilor oculare.
Tulburarile cardiace pot da edeme inflamatorii bilaterale ale pleoapelor.
Ochiul uman este cel mai greu de inlocuit. Doar cristalinul poate fi inlocuit chirurgical… in rest… proteza!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s