Igiena bat-o vina!

Suntem agitati, stresati, descumpaniti, acriti, agresati, inselati, mintiti… si tot asa! Suntem atenti la orice, dar nu mai suntem atenti la sanatatea ochilor nostri. Am impins aceasta grija pana pe ultimul loc… si… nu e bine! Uitam sa ne spalam pe maini cat mai des posibil. Uitam sa nu frecam ochii cu mainile murdare pentru ca adaugam la microbii colectati din aer si pe cei de pe maini, iar particulele fine de praf sau nisip ne pot zgaria corneea.
Conjunctivitele, de toate felurile, blefaro-conjunctivitele, blefaritele si alte infectii oculare ne pandesc la tot pasul.
In ultimul timp infectii oculare s-au inmultit fantastic si s-au schimbat, dar nu in bine. Sunt mult mai agresive, neconventionale si periculoase. Daca mediul s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, bolile de ce sa ramana mai prejos?
Si ne intoarcem la igiena, ca pe vreme nu putem da vina in acest caz.
Am avut recent un caz concret. S-a prezentat la control o doamna cu simptome clare de conjunctivita. Dupa controlul oftalmologic i s-a prescris medicamentatia necesara si a fost sfatuita sa respecte o igiena drastica care includea si folosirea obiectelor de igiena personala. De ce? Pentru ca utilizarea obiectelor de igiena personala, a produselor de machiaj si ingrijire faciala de catre alte persoane implica riscul contaminarii. Surpriza a venit la 10 zile cand doamna a revenit la control. Era insotita de toata familia si asta nu e tot! Problema doamnei nu s-a rezolvat, ba au aparut si alte complicatii datorate nerespectarii indicatiilor de igiena primite.
Nu totul se rezuma la dat cu unguente oftalmice si pus picaturele. Foarte important este si cum o faci dar mai ales in ce conditii. O vorba din batrani spune: „ce-i mai scump ca lumina ochilor?”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s