Oare de ce?

Oare de ce refuzam medicul oftalmolog/optometristul cand vor sa ne masoare presiunea intraoculara sau sa se uite la fundul de ochi? Stau si ma intreb… si nu gasesc raspunsul corect. Lipsa de timp? Lipsa de bani? Neincredere? Mai bine sa nu stiu? Dar prevenirea bolilor este mai buna decat tratarea lor.
Intrebarea ma framanta cand aud replici de genul: „…am mai fost la control oftalmologic, dar nu mi s-a spus asa ceva.” ; „Ce dureaza atat. Randul trecut m-am uitat la un carton mi s-au stabilit dioptriile si gata.”; „Vai dar doare?”; „N-am mai facut asta niciodata!”;
„Mi-e teama sa nu patesc ceva!”
Culmea ironiei. Nu doare, nu se intampla absolut nimic fizic (lezarea) ochilor dumneavoastra. Este pur si simplu o alarma trasa in caz de ceva, o asigurare ca totul este bine cu ochii dumneavoastra si mai ales in organism. Asta pentru ca medicul oftalmolog/optometristul poate depista afecţiuni de a căror existenţă pacientul sa nu aibe habar.
Hipertensiunea, diabetul şi sifilisul pot fi semnalate în timpul consultaţiei la ochi. Examinarea corneei sau a retinei oferă informaţii suplimentare despre starea organismului. În timpul unui examen oftalmologic complet, medicul oftalmolog/optometristul poate semnala prezenţa unor afecţiuni grave, precum tumorile intracraniene. Tumorile intracraniene pot aduce pacientul la oftalmolog/optometrist prin afectări ale acuităţii vizuale, simţului cromatic, câmpului vizual, sensibilităţii la contrast (capacitatea de a distinge detalii fine de la distanţă), sensibilităţii luminoase (capacitatea retinei de a sesiza şi de a se adapta la orice intensitate a luminii) şi prin apariţia exoftalmiei (ieşirea globilor oculari în afara orbitelor).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s