Miopia

este un viciu de refractie in care razele luminoase venite de la mai mult de 6 m (infinitul oftalmologic) focalizeaza intr-un punct focal secundar situat in fata retinei. Acest fenomen reflecta un dezechilibru dintre puterea dioptica si lungimea axiala a globului ocular.
Principalul simptom la miopul necorectat este vederea neclara la distanta. Ochiul miop nu vede la distanţă, el vede la apropiere, de aici abilitatea deosebită a ochilor miopi pentru meserii ce necesită diferenţierea detaliilor fine (ceasornicar,bijutier). Are insuficienţă de convergenţă cu exces de divergenţă. Miopia predispune la strabism divergent. Presbiopia apare mai târziu sau deloc.
Simptomatologie: – neclaritatea vederii la distanţă;
– eventual aşa-numita astenopie musculară (oboseala muşchilor convergenţei);
– miopul este obligat tot timpul să conveargă şi convergenţa nu este susţinută de acomodaţie;
– atitudine particulară: pacienţii, pentru a vedea clar la distanţă, strâng pleopele.
Clasificarea miopiei: 1. In funcţie de valoarea dioptrică miopia poate fi împărţită în:
mică -1 – -3 dpt şi este o ametropie de corelaţie, care nu progresează;
medie -3 – -7 dpt ( -3 – -6 dpt);
mare peste -7 dpt ( peste –6 dpt).
Din punctul de vedere al simptomelor, în miopia mică există numai o scădere a vederii pentru distanţă, iar pentru aproape vederea este bună. În miopiile mari vederea este diminuată atât pentru departe, cât şi pentru aproape.
2. In funcţie de gradul de alterare al structurilor globului ocular: a) miopie simplă – apare în jurul vârstei de 8-10 ani. Este denumită şi miopia şcolarului şi este de origine constituţională. b) miopia patologică, degenerativă, miopia boală (fortissima), care depinde de structura globului ocular, putând să atingă -20, -30 dioptrii, numită şi miopie progresivă. Aceasta este determinată de o degene-rare a fibrelor elastice şi colagene sclerale, printr-un defect genetic. Nu există o etiologie clară. c) miopia malignă.
3. Din punct de vedere etiologic: miopia congenitala; miopia dobandita, care se asociaza mai multor afectiuni oculare: cataracta senila, retinopatie pigmentara, glaucomul congenital, traumatisme oculare etc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s